Bomen en zomersnoei: niet al het werk is gedaan…

Tijdens de zomer is het tijd om te genieten van je tuin, boomgaard of bos. Maar niet al het werk is, na het voorjaar, achter de rug. De zomersnoei komt eraan. Een aantal boomsoorten mag je zelfs enkel snoeien tijdens de warmste maanden van het jaar.

Bloedende boom - LandboomBloedende bomen

Esdoorn, berk, haagbeuk, notelaar en druivelaar zijn boomsoorten die bij het snoeien in de verkeerde tijd van het jaar kunnen gaan ‘bloeden’. Uit de wondes begint sap te vloeien, een fenomeen dat enkele uren tot enkele weken kan duren. Deze bloedende bomen mogen enkel gesnoeid worden wanneer ze blad dragen, gemiddeld van juni tot en met september, een zomersnoei dus.

Pruimenboom - LandboomPruimenbomen en kersenbomen

Deze fruitbomen mag je enkel een zomersnoei geven. In de winter kunnen de wondes te gemakkelijk geïnfecteerd geraken, met vaak dramatische gevolgen voor de boom. Pruimelaars en kerselaars snoei je dus best in juli, augustus of september.

Zomersnoei LandboomZomersnoei

Een lichte onderhoudssnoei, met bijvoorbeeld het verwijderen van dode takken en krachtige scheuten onderaan, kan bij alle andere bomen tussen juni en oktober. Met name appelbomen en perenbomen kunnen hier wel eens baat bij hebben.

Aanplanten LandboomAanplanten

De zomermaanden zijn ook ideaal om bomen aan te planten. Hoe meer warmte en licht een boom krijgt, hoe groter de kans dat hij mooi doorgroeit. Zorg er ook voor dat hij voldoende te drinken heeft.

Benieuwd welke bomen in jouw tuin een snoeibeurt kunnen gebruiken of welke soorten je nu kunt aanplanten? Neem contact op met Landboom via info@landboom.be of bel 0800 255 75.

Contacteer Landboom om je bomen te onderhouden tijdens de zomer.

12 juni 2017