Kastanjekanker: waakzaamheid is geboden

Kastanjekanker: waakzaamheid is geboden

Is je kastanjeboom getroffen door kanker? Dan kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Geïnfecteerde bomen sterven snel af, en afbrekende takken zijn gevaarlijk voor personen en gebouwen. Maar hoe herken je kastanjekanker? En welke actie moet je ondernemen? Landboom staat je bij met raad… en daad.

Symptomen

Kastanjekanker is een schorsziekte, veroorzaakt door een schimmel (Cryphonectria parasitica). De infectie doet zich voor op de stam(basis) en de takken. Eerst scheurt de schors, waarna gele/oranje/rode wratjes zichtbaar worden (zie foto’s). Bij jonge bomen wordt de schors glanzig, met een oranje-bruine kleur. Aangetaste bomen reageren door de vorming van waterloten (wild groeiende scheuten) rond de geïnfecteerde zone.

Welke bomen worden getroffen?

Zoals de naam doet vermoeden, komt kastanjekanker het vaakst voor bij tamme kastanje, vooral bij de Amerikaanse (Castanea dentata) en de Europese (Castanea sativa). Deze soorten sterven dikwijls heel snel af, met risico op omvallende bomen of afbrekende stammen. De schimmel overleeft ook op dood niet-ontschorst kastanjehout, bijvoorbeeld in afsluitingen.

Eiken kunnen eveneens getroffen worden door kastanjekanker. Ze vertonen dan dezelfde symptomen, maar sterven er meestal niet door.

Maatregelen

Het is van groot belang om kastanjekanker zo snel mogelijk in te dijken. De schimmel verspreidt zich namelijk gemakkelijk, vooral in de lente en de zomer, via regen en wind of vogels en insecten. Daarom ben je verplicht elke vaststelling te melden aan het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).

Besmette bomen in kwekerijen moeten gerooid worden. Op private gronden is dat niet verplicht, maar het is ten sterkste aanbevolen om zieke bomen te kappen. De vernietiging van bomen met kastanjekanker moet in de winter of de vroege lente gebeuren, wanneer de schimmel geen sporen vormt. Voor je eigen veiligheid en om verdere besmetting te voorkomen, doe je het best een beroep op de ervaren boomverzorgers van Landboom.

Vind hier een boomverzorger bij jou in de buurt.

21 november 2017