Ecosia, de zoekmachine die bomen plant

Ecosia, de zoekmachine die bomen plant

Wist je dat je van achter je computer een steentje – of beter een muisklik – kunt bijdragen aan de herbebossing van onze ooit zo groene planeet? Stel Ecosia in als zoekmachine en sponsor de aanplanting van nieuwe bomen over de hele wereld. Landboom surft alvast groen, nu jij nog.

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar als je een zoekterm googelt, vergt het best veel energie om de gewenste resultaten op je scherm te toveren. Onderzoekers hebben uitgerekend dat de 3,5 miljard zoekopdrachten die per dag in Google worden ingetikt evenveel energie verbruiken als wat 300 gezinnen per jaar aan stroom verbruiken. De internetgigant is zich daarvan bewust en investeert dan ook fortuinen in wind- en zonne-energie. Toch is er nog een zoekmachine die nóg groener te werk gaat.

Benieuwd? Rep je dan naar www.ecosia.org

Ecosia wil meer bomen!

De jonge Duitse ondernemer Christian Kroll zag tijdens een wereldreis het enorme belang van bomen in voor het voortbestaan van de planeet. Dus startte hij eind 2009, naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie van Kopenhagen, de ecologische zoekmachine Ecosia op. Het bedrijf is naar eigen zeggen klimaatneutraal, maar daar hoort een kanttekening bij: de zoekresultaten worden onder meer geleverd via Bing, de zoekmachine van Microsoft. En dat bedrijf stoot nog altijd CO2 uit.

Maar dé ecologische meerwaarde van Ecosia situeert zich vooral in het businessmodel. Net als de concurrentie rijft het bedrijf veel geld binnen via advertenties, maar Ecosia doneert 80% van die inkomsten aan de bescherming van regenwouden en de herbebossing van de planeet. De andere 20% gaan naar huur- en personeelskosten, winst wordt er niet gemaakt.

Elke zoekopdracht levert gemiddeld 0,5 eurocent op. Per 56 zoekopdrachten (ofwel 0,28 euro) wordt één extra boom geplant. Op de onthaalpagina wordt de score bijgehouden: elke 1,7 seconden komt er ergens op de wereld een boom bij. Half oktober 2017 stond de teller al op zo’n 15 miljoen.

Bescherming en herbebossing

In het begin schonk Ecosia zijn fondsen aan een project van het Wereldnatuurfonds (WWF) ter bescherming van een Braziliaans nationaal park in het Amazonewoud. Later kwamen daar ook regenwouden in Peru en Madagaskar bij.

Momenteel ligt de nadruk op het project ‘Greening the Desert’ in het West-Afrikaanse land Burkina Faso. De aanplanting van nieuwe bossen moet de oprukkende woestijn een halt toeroepen en tegelijk de lokale economie, de voedselvoorziening en dus ook de maatschappelijke stabiliteit stimuleren.

De ambitie is om tegen 2020 één miljard nieuwe bomen te hebben geplant. De weg is dus nog lang, maar Ecosia wint alsmaar meer zieltjes. Na de moeizame beginjaren is de gebruiksvriendelijkheid er alleen maar op vooruitgegaan, dus kon Landboom niet meer achterblijven. Als boomverzorgers ijveren wij graag mee voor een groenere en gezondere planeet. Dus klikken wij graag meer bomen tevoorschijn.

Overtuigd? Stel Ecosia in als zoekmachine.

20 november 2017