Bouw je huis eens rond een boom

De juiste boom op de  juiste plaats

De juiste boomsoort op de juiste plaats een mooie oude dag bezorgen, dat is de missie van Landboom. Zaakvoerder Sander Jansens paste zelfs de plannen van de bouw van zijn huis aan toen hij merkte dat een notelaar plaats moest ruimen voor zijn woning.

Onze notenboom houdt de muggen op afstand

“Wij hebben ons huis gebouwd op een perceel waar vroeger een oude hoeve stond”, vertelt Sander. “Langs het slaapkamerraam van de boerderij stond een grote notenboom, die de muggen op een afstand hield.” Vliegen en muggen hebben een hekel aan de aromatisch bladeren van notelaars, vandaar dat notelaars ook vaak in de buurt van een mesthoop gevonden worden.

“Op de plannen stond de boom op amper drie meter van de nieuwbouw, waardoor we de wortels zouden beschadigden en de boom het niet zou overleven. In de bouw van onze nieuwe woning wilden we die boom absoluut behouden.” Sander besloot drastisch in te grijpen. “Op de eerste plannen had ons huis een brede gevel. Die hebben we aangepast door er een bocht in te leggen. Zo hebben we onze notelaar gered.”

Een boom biedt tal van voordelen

Spijt heeft Sander allerminst van zijn beslissing. Een boom in de tuin biedt immers tal van voordelen. “Dankzij het dichte bladerdak ligt ons terras elke middag in de schaduw en elk najaar genieten we van heerlijke walnoten.”

Het overwegen waard: “Bouw je huis in functie van de bestaande bomen en niet omgekeerd.”

Wil je je huis in een prachtige omgeving vol bomen plaatsen? Of zoek je advies voor het aanplanten of behouden van bomen in de buurt van je woning?

Neem gerust contact op met Landboom.

✔ Vraag advies

12 juni 2017